Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza obsahu jednoduchých sacharidů v ovoci jako prostředek ověření databázových údajů pro využití v klinické praxi
Eliášová, Marie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vyhnánková, Ivana (oponent)
současné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...
Fyziologické aspekty odolnosti čiroku vůči abiotickým stresům
Kratochvíl, Jan ; Konrádová, Hana (vedoucí práce) ; Lhotáková, Zuzana (oponent)
Pěstování řady kulturních plodin je v současnosti komplikováno zhoršující se dostupností vody, a to jak výkyvy v úhrnu srážek, tak jejich nepříznivým rozložením během vegetačního období. Z tohoto pohledu patří mezi velmi nadějné plodiny budoucnosti čirok. Šíření pěstování této rostliny schopné tolerovat i značný nedostatek vody ovšem brání její vysoká citlivost k nízkým teplotám. Paradoxně je ovšem podstata nepříznivé reakce rostlin čiroku na působení tohoto stresu málo prozkoumána. Cílem diplomové práce bylo popsat reakci mladých rostlin čiroku na působení chladu, nižší dostupnosti vody a jejich kombinace a ověřit možnost otužení rostlin působením nižší stresové zátěže, a to zejména na úrovni sacharidového metabolismu. Dalšími sledovanými charakteristikami byly osmotický potenciál pletiva listu, změna obsahu prolinu a základní morfometrické charakteristiky. V části experimentů byly rostliny pěstovány v substrátu v klimatizovaných boxech, v druhé části experimentů byla zvolena kontrolovaná kultivace v podmínkách in vitro. Experimenty byly provedeny na dvou genotypech čiroku ("Ruzrok" a "01Z1800012"). Rostliny těchto genotypů se v míře odolnosti ani ve sledovaných metabolických reakcích na stres výrazně nelišily. U rostlin obou genotypů bylo zjištěno statisticky významné zvýšení obsahu rozpustných...
Vliv biotického stresu na metabolismus sacharidů rostlin tabáku (Nicotiana tabacum L.)
Kloudová, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Tichá, Marie (oponent)
Rostliny vyvinuly řadu strategií, které jim umožňují minimalizovat negativní působení okolního prostředí. V důsledku působení stresu dochází často k ovlivnění metabolismu sacharidů, a to na úrovni exprese a aktivity enzymů i koncentrace různých metabolitů. Mezi klíčové enzymy metabolismu sacharidů patří β-fruktosidasa. Cílem této práce bylo zjistit, zda je v rostlinách tabáku aktivita jejích izoforem (cytoplazmatické, vakuolární a extracelulární) ovlivněna infekcí způsobenou Y virem bramboru (PVY). Bylo ukázáno, že na aktivitu cytoplazmatické β-fruktosidasy nemá přítomnost PVY vliv, aktivita dalších dvou izoforem však byla v průběhu virové infekce zvýšena. Je proto pravděpodobné, že vakuolární a extracelulární β-fruktosidasa souvisí s obranou rostlin proti virové infekci. Byl zkoumán vliv PVY na další enzymy metabolismu sacharidů a na obsah řady metabolitů. Aktivita α-amylasy a fosforylasy, enzymů degradujících škrob, byla v průběhu virové infekce výrazně zvýšena; tímto způsobem rostlinné buňky pravděpodobně získávají glukosu, která je při stresu důležitá především jako zdroj energie a metabolitů pro biosyntetické reakce, případně jako signalizační molekula. Mírné zvýšení bylo detekováno také u dalších hydrolytických enzymů, β-hexosaminidasy a β-glukosidasy. V infikovaných rostlinách tabáku nebyla...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.